СВЕТОВЕН ДЕН НА ФИЛОСОФИЯТА 2021

НОВИНИ

   „Философията е самият живот – минало, настояще и бъдеще… Дошла от древността, учеща ни да бъдем мъдри, и да разгадаваме тайните на човечеството и на самите нас. Тя е науката на всички науки и ще я има, докато ни има и нас, хората.”                                                                                                                              Д. Атанасова

   От 2002-ра година Световният ден на философията се чества всяка година по цял свят всеки трети четвъртък на месец ноември  от изследователи, учени, политици, дипломати, писатели и общественици, учители и ученици, преподаватели и студенти, професионални и доброволни общности, и сдружения в различни страни.

   Денят е определен за Световен ден на философията по инициатива на UNESCO, а през  2005 година е вписан в официалния календар на организацията като празнично събитие.

   На 18 ноември за поредна  година в нашето училище отбелязахме този специален празник- празник на любовта към познанието и истината, празник на вечните въпроси и отговори за тайните на вселената и човека.

   Учениците от 12″б“ клас  решиха да преобразят фоайето на II етаж в училището, като нарисуваха ангелски крила и осеяха стената с философски мисли. Изборът за ангелски крила не е случаен.

   В свещените текстове на три основни световни религии- Християнство, Ислям и Юдаизъм  – се съдържат стихове за ангелски крила. Крилата са символ духовността, чистотата, силата, съвършенството … Крилата са израз на стремежа на душата към състояние, по-възвишено от човешкото или иначе казано – на стремежа да се издигне над човешката природа. Крилата се свързват с когнитивните (познавателните)способности, въображението, мисълта, свободата и победата.

   Специални благодарности на Моника Божанова-главният “виновник” идеята да стане реалност, както и на Ая Момчилова.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *