22 АПРИЛ – СВЕТОВЕН ДЕН НА ЗЕМЯТА

НОВИНИ

   За първи път 22 април се чества като Ден на Земята през 1970 година в САЩ и Канада. 20 години празникът е изцяло американски. След това, през 1990 година, започва да се чества като международен, а от 1993 година се отбелязва и в България. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

   В България на 14 декември 1930 г. по инициатива на министъра на Земеделието и държавните имоти Григор Василев за първи път се отбелязва Денят на Земята. Начинанието получава широката подкрепа на други министри на земеделието от цяла Европа. Празникът на Българската Земя дава повод на организаторите да поемат инициатива за установяване Международен ден на Земята.

   На 22 април 1992 г. Президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г.

   Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.

   Важно е да си напомним, че майката Земя има нужда от нас – да я пазим, обичаме и най-важното – да не я променяме на сила, защото и ние имаме нужда от нея. Защитата на околната среда е идеята, която свързва и обединява хората от цял свят на тази дата.

   Във връзка със 100 годишнината  на  СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Рудозем, ученици  изработиха проект на тема  Денят на Земята – 22 април. Участие взеха учениците :

  • VI б клас – Сузана Хаджиева
  • VI в клас – Амина Молабрахимова  (нарисувала по – голяма част от проекта), Йоана Братованова, Сибел Молабрахимова, Деница Емилова и Яница Трендафилова
  • VII а клас – Симона Велева и Кристина Шейкова
  • VIII б клас – Рания Адемова
  • IX а клас – Сеид Ходжов
  • IX б клас – Севиела Керозова

   Ученичките от V в  клас – Айлин Моллова и Алие Караджова , изработиха макет във връзка с Деня на Земята.

   Учениците от V – VIII клас се включиха с рисунки на същата тема.

   Учениците от IV а, б, в класове направиха кът с рисунки и проекти на тема „Да пазим Земята – тя е нашият дом“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *